ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς της εποχής μας, η ακτινοβολία του οποίου υπερβαίνει το στενό αθλητικό πλαίσιο. Οι Αγώνες είναι φορείς νοημάτων, αντιλήψεων και ιδεολογιών που αφορούν σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα: συμμετοχή, αναγνώριση, ειρήνη, ανταγωνισμός, κέρδος και ζημία, νίκη και ήττα, προβολή και διαφήμιση...
Οι ελπίδες, οι φόβοι, οι ουτοπίες και οι αντιφάσεις των σύγχρονων κοινωνιών μας ενσωματώθηκαν στους Αγώνες, προσδιόρισαν το χαρακτήρα και το συμβολισμό τους και τους προσέδωσαν ευρύτατη απήχηση. Έτσι, από το 1896 μέχρι σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτύπωσαν ανάγλυφα τις εκάστοτε ιστορικές πραγματικότητες και τις σφράγισαν κι αυτοί με τη σειρά τους.
Στις τρεις συναντήσεις του σεμιναρίου θα ανιχνεύσουμε την ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από ισάριθμες οπτικές γωνίες: του ατόμου, των κοινωνικών ομάδων και κρατικών οργανισμών και της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Προβολών και Παρουσιάσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του ΙΜΕ στις 21, 28 Απριλίου και 5 Μαϊου 2004.