ΠEPIΛHΨEIΣ OMIΛIΩN

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ TON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
IΣTOPIA THΣ TEXNHΣ - EIΔIKA ΣEMINAPIA
IΣTOPIA - EIΔIKA ΣEMINAPIA

1. Το άλλο μισό της ιστορίας: η ιστορία των γυναικών στους Νεότερους χρόνους. Το ελληνικό «παράδειγμα»
ΑΙΜΙΛΙΑ ΣΑΛΒΑΝΟΥ
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και 1, 8, 15 Μαρτίου 2004

Κεντρικός άξονας των τεσσάρων αυτών μαθημάτων είναι να εξεταστεί ο ρόλος των «σιωπηλών πρωταγωνιστών της ιστορίας», των γυναικών, στον ελληνικό χώρο κατά το 19ο και τον 20ό αι. – από την εποχή δηλαδή που σταδιακά αυτονομούνται και διεκδικούν την έξοδό τους στο δημόσιο χώρο έως σήμερα, που το νέο γυναικείο κίνημα δε διεκδικεί πια την ισότητα αλλά την ισοτιμία των δύο φύλων. Θα γίνει αναφορά στις πολιτικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος στο πέρασμα του χρόνου, φτάνοντας ως τη σύγχρονη συζήτηση για τη σχέση δημοκρατίας και φύλου ως θεσμοθετημένης μορφής κοινωνικής διάκρισης. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στη ζωή των γυναικών ανάλογα με το χαρακτήρα του τόπου διαμονής τους (αστικό ή αγροτικό), τις ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που προσδιορίζουν το χρόνο ζωής τους (εθνικοί αγώνες, Προσφυγιά, Κατοχή, Αντίσταση) και την κοινωνική τους θέση.


2. Επικοινωνία και ιστορία στον 20ό αιώνα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΛΑΣ

Δευτέρα 22, 29, Μαρτίου και 19, 26 Απριλίου 2004

Στο πρώτο μάθημα θα εξεταστούν οι τεχνικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση της τεκμηριωτικής φωτογραφίας, καθώς και τα μέσα που φιλοξένησαν αυτό το υλικό. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τον κινηματογράφο και γενικότερα με το πλαίσιο παραγωγής και προβολής των ταινιών. Παράλληλα με τις εξελίξεις στην επικοινωνία και στην πολιτικοκοινωνική ζωή και με έμφαση στην Eλλάδα θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες μελέτης της ιστορίας μέσα από την κινηματογραφική παραγωγή, κυρίως σε σχέση με την αρχειακή διαχείριση και αξιοποίηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού. Στο τρίτο μάθημα θα ασχοληθούμε με την ιστορία της Pαδιοτηλεόρασης, θέμα που συνδυάζει τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα της αναμετάδοσης με την οργάνωση του κυκλώματος πληροφόρησης και τη δημιουργία εθνικών θεσμών, εταιρειών και οργανισμών MME. H τελευταία συνάντηση αφορά στην εποχή της ενοποίησης των Mέσων και στις μεταμορφώσεις τους στη νέα εποχή του ψηφιακού πολιτισμού. Στο μάθημα θα εξεταστούν επίσης τα σύγχρονα ζητήματα της ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων σε συνδυασμό με τα προβλήματα διαχείρισης του οπτικοακουστικού υλικού με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.


3. Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα
ΖΕΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΤΟΟΥΣΟΝ

Δευτέρα 3, 10, 17, 24 Μαΐου και 7 Ιουνίου 2004

Το σεμινάριο αναλύει την εξέλιξη των αθλητικών αγώνων και του αγωνιστικού πνεύματος στην αρχαία Ελλάδα, από την Προϊστορική περίοδο (Μινωική Κρήτη και Μυκηναϊκή Ελλάδα) έως την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Αρχικά δίνεται το μυθολογικό πλαίσιο του αθλητισμού, όπου οι θεοί (Δίας, Απόλλωνας) και οι ήρωες (Ηρακλής, Θησέας) εμφανίζονται ως ιδρυτές των αγώνων και εφευρέτες των αγωνισμάτων. Εξετάζονται διεξοδικά οι εικονογραφικές και φιλολογικές πηγές σχετικά με την πρώιμη ανάπτυξη των αγώνων, το ρόλο του αθλητισμού στον ομηρικό κόσμο, καθώς επίσης και η σημασία των πανελλήνιων αγώνων (Ολυμπιακοί Αγώνες, Ίσθμια, Νέμεα, Πύθια) για την ανάδειξη της ταυτότητας του ελληνισμού κατά την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο. Αναλύονται τα επιμέρους αθλήματα και οι τεχνικές τους (σε αντιδιαστολή με τις σύγχρονες πρακτικές), δίνεται έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τους ίδιους τους αθλητές (κοινωνική θέση, εκπαίδευση, προετοιμασία και προπόνηση, διατροφή, αγωνιστικό πνεύμα, καταξίωση μέσα από τη νίκη, έπαθλα) και στις συγκεκριμένες τελετές στις οποίες συμμετέχουν (όρκοι του ευ αγωνίζεσθαι, θρησκευτικότητα, αναγόρευση των νικητών). Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά οι χώροι που συνδέονται με τους αθλητικούς αγώνες, από το γυμνάσιο και την παλαίστρα έως το στάδιο και τον ιππόδρομο.